Vision

 

Home

 

 

Vision med tidskriftet e-Ukrudt


De to buddhistiske tidskrifter STUPA, som ikke udkommer mere, og det nuværende BUDDHISTISK FORUM var og er bredt anlagte tidsskrifter for alle med interesse for buddhismen. De spreder sig over mange kulturer og forsøger at dele sol og vind lige mellem tibetansk buddhisme, theravada buddhisme, indisk buddhisme og forskellige former for kinesisk, koreansk og japansk buddhisme. Tidsskriftet UKRUDT er derimod et specifikt zen-buddhistisk tidsskrift, som udkom første gang i 1991. Nr. 2 udkom aldrig, da trykkeriet gik konkurs og manuskriptet og betalingen gik tabt. Behovet for et zen-buddhistisk tidsskrift blev i mange år derefter til dels opfyldt af den lange række artikler om zen, som kom i BUDDHISTISK FORUM. Nu mener vi i Zen-Buddhistisk Forening, at der igen er et behov for publicere et zen-buddhistisk tidsskrift. Derfor genvinder UKRUDT nu bevidstheden med et net-tidsskrift.

Navnet UKRUDT er et ord med flere betydninger. For det er betegnelsen for de urter, som de fleste helst så luget ud af deres pæne haver. De er dog alle levende udtryk for livets mangfoldighed og upåagtethed. De er vilde vækster, som ikke er lette at udrydde, og som trodser menneskets trang til kun at pleje det, som kan bruges, spises og som umiddelbart gør sig bemærket ved sin iøjefaldende skønhed. UKRUDT hører til de mere beskedne udtryk for livets fryd og kommer altid igen, skønt de luges bort. Selv i japanske haver luges de væk, fordi man her sætter større pris på mos-væksterne, som er endnu mindre. En stor del af zen-munkenes arbejdsdag går med at luge UKRUDT bort. Men UKRUDT forgår ikke så let, fordi det fugtige og varme vejr i Japan er godt for UKRUDT.

Zen-munke har pillet UKRUDT i århundreder. Ned med fingrene i den bløde muld, helt ned til rødderne, længere ned end roden og så et let ryk op. Der forsvandt endnu et livsudtryk! Er det det vi vil? Er dét meningen med UKRUDT? Hvis du siger Ja! Er du et uvidende fjols. Hvis du siger Nej! Benægter du fakta. Hvad vil du så svare?

 

 

Home

 Copyright © Zen Buddhistisk Forening
Hvis du får problemer eller har spørgsmål vedrørende dette Websted, skal du kontakte postmaster@zenbuddhistiskforening.dk
Sidst opdateret:
29-09-2005 17:52:59